SOCIJALNA DELATNOST

Crveni krst Bujanovac je, shodno uslovima i okolnostima, realizovao značajne socijalno-humanitarne aktivnosti. Posebno angažovanje naše organizacije prouzrokovali su svetska ekonomska kriza i povećan broj siromašnih i socijalno ugroženih lica povodom čega je naša organizacija bila u znatnoj meri uključena u prikupljanju i distribuciji pomoći domaćem stanovništvu.

Program Narodnih kuhinja za socijalno ugroženo stanovništvo, bolesne, nemoćne, penzionere ispod republičkog proseka primanja, samohrane roditelje, se sprovodi od decembra 1999 godine gde korisnici dobijaju pola litre toplog kuvanog obroka i pola vekne hleba dnevno. Donatori su za sprovođenje ovog programa namenski su izdvajali sredstva za hranu i troškove spremanja i distribucije ovih obroka. U Narodnoj kuhinji se sprema i distribuira 1200 obroka dnevno svakog radnog dana, osim nedelje od novembra meseca. Distribucija obroka je 4 punkta: u Crvenom krstu, u Novom Naselju, u KC „Salvatore“ i u MZ Veliki Trnovac.

U okviru socijalne delatnosti Crveni krst Bujanovac je izlazio u susret i pojedinačnim zahtevima socijalno ugroženih lica. Pomoć see sastoji od hrane, higijenskih sredstava, odeće, obuće, ćebadi i garderobe.

Nemačka NVO „AVO“ organizacija je donirala 1000 paketa hrane, higijene, kao i polovnu garderobu Crvenom krstu Bujanovac, koji su podeljeni stanovništvu Opštine Bujanovac, koji se nalaze u lošoj socijalno- materijalnom stanju, a nisu korisnici narodne kuhinje.

Preko Vlade Republike Srbije je obezbeđeno 500 paketa hrane i 500 paketa higijenskih srestava, koji su podeljeni stanovnicima ruralnih sredina opštine Bujanovac, a nisu korisnici Narodne kuhinje.

U saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Crvenim krstom Grčke i u 2010.godini je povodom Božićnih praznika, kao i školskog letnjeg raspusta poslato šestoro dece na dvonedeljni boravak u grčkim porodicama.