Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi 14. jun 2024.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, dana 14. juna 2024.godine, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija DDK će biti organizovana u holu Doma kulture u Bujanovcu u periodu od 09:00 do 13:00 časova.

Transfuzija krvi ima klјučnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata kojima je potrebna krvi i njene komponente kad je reč o životno ugrožavajućim situacijama. Transfuzija krvi ili komponenata krvi čini da pacijenti žive duže i kvalitetno. Dodatno, transfuzija krvi je neizostavni prateći činilac medicinskih i hirurških procedura i nezamenlјiva je u neonatologiji-u brizi o majci i bebi kao i različitim prirodnim ili izazvanim katastrofama.

Obeležavanje 20 godina Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi ove godine omogućava da se osvrnemo na postinuća, da se uhvatimo u koštac sa izazovima i projektujemo budućnost u kojoj će bezbedna transfuzija biti univerzalno dostupna.

Ovogodišnji slogan je

„20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovolјni davaoci krvi!“

Time se obeležava jubilej od 20 godina obeležavanja ovog dana i ističe ogroman značaj koji davaoci krvi imaju u životima pacijenata i drugih davalaca.

Kampanja služi kao prilika da se izrazi zahvalnost za datu krv, plazmu ili trombocite za sve oni koji su spasili mnoge živote. I ne samo to, to je poziv na akciju, motivisanje mnogih drugih pojedinaca da se priklјuče globalnom pokretu davalaštva krvi.