26.jun Međunarodni dan protiv zloupotreba i nezakonite trgovine drogama

Ujedinjene Nacije su 1987.godine donele rezoluciju u kojoj je odlučeno da se 26.jun proglasi Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, kao izraz odlučnosti da se ojača delovanje i saradnja u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan se obeležava širom sveta u cilju mobilisanja pojedinca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Međunarodni dan borba protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obeležava se 26.juna svake godine i za 2019.godinu tema ovog dana je „Zdravlje za pravdu. Pravda za zdravlje“. Efikasna borba protiv problema koje izazivaju zloupotreba i krijumčarenje droge zahteva da institucije koje se bave suzbijanjem kriminala i institucije koje se bave zdravstvenom i socijalnom zaštitom rade zajednički.

Po proceni Kancelarije UN za pitanja droge i kriminalaca (UNODC), približno 200 miliona osoba na svetu koristi nedozvoljene supstance kao što su kokain, kanabis, halucinogene droge i opijati.

Crveni krst Bujanovac, kao i svake godine  obeležava ovaj dan, gde sa svojim volonterima šire informacije o štetnosti zloupotrebe droga putem promotivnog materijala Crvenog krsta Srbije, Instituta Batut i Zavoda za javno zdravlje iz Vranja.