Svetski dan srca „BUDI HEROJ SVOGA SRCA”

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „BUDI HEROJ SVOGA SRCA” sa želјom da se stvori globalna zajednica Heroja naših srca. Radi se o lјudima iz svih oblasti života koji širom sveta promovišu primerom i deluju kako bi njihove porodice i oni živeli zdravijim životom. Ovi Heroji su se obavezali da će da će se pravilno hraniti i zdravo hraniti, i da će kroz pripremanje zdravih obroka i kroz redovnu fizičku aktivnost svojim primerom pokazati deci kako da budu fizički aktivnija, da će zabraniti pušenje u svojoj kući/stanu i pomoći drugima da prestanu sa ovom lošom navikom.

Svi možemo biti Heroji svoga srca tako što ćemo obećati sebi, svojoj porodici, svojim prijatelјima, volonterima, svojim korisnicima, javnosti da male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlјe našeg srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. Strategija za  prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti (HNB) sa akcionim planom podržana je od strane donosioca odluka u Republici Srbiji.

Svetski dan srca je ustanovlјen 2000. godine, sa cilјem da informiše lјude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona lјudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Crveni krst Bujanovac je ovu aktivnost realizovao uličnom akcijom na gradskom trgu u Bujanovcu