14. Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi

Ovogodišnji Svetski dan davalaca krvi obeležava pod nazivom „Bezbedna krv spasava živote„  sa sloganom „Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život“. Ideja je da se fokusiramo na doprinos koji svaki pojedinačni davalac može dati kako bi pobolјšao zdravstveno stanje ostalih lјudi u zajednici. Donacije krvi su potrebne u celom svetu kako bi se obezbedilo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj krvi i krvnim produktima sigurnog kvaliteta i u  uobičajenim i u  hitnim situacijama. Kampanjom pozivamo još lјudi širom sveta da postanu spasioci života putem redovnog, dobrovolјnog davanja krvi.

Crveni krst Bujanovac je povodom Svetskod dana dobrovoljnih davaoca krvi organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi u periodu od 09:00 do 13:00 časova u prostorijama Doma kulture u Bujanovcu. Na akciji je prikupljeno 23 jedinica krvi.

Nakon završetka akcije, organizovana je prigodna svečanost dodele priznanja za dobrovoljne davaoce krvi koji su u periodu od 14.juna 2019 godine – 14.juna 2020 godine ostvarili pravo na priznanje.

 

 

Bedž za 5-to davanje krvi su dobili 26 dobrovoljnih davaoca krvi, Zahvalnicu za 10-to davanje krvi dobilo je 12 dobrovoljnih davaoca krvi, a Zahvalnicu za 20 davanje krvi 11 dobrovoljnih davaoca krvi.

Priznanje za 35 davanja krvi je dobio jedan dobrovoljni davaoc krvi. Priznanje za 50-to davanje krvi trojica dobrovoljnih davaoca krvi dok je priznanje za rekordnih 100 davanja krvi dobio jedan dobrovoljni davaoc krvi.

Na osnovu Pravilnika o jedinstvenim kriterijumima i vrstama priznanja u dobrovolјnom davalaštvu krvi Crvenog krsta Srbije, priznanje „Široko srce“ su dobili:

1. U kategoriji Javno preduzeće/ustanova/kompanija, priznanje je dobila fabrika vode i sokova „Bivoda“ AD Bujanovac koja aktivno učestvuje u svim akcijama DDK u organizaciji Crvenog krsta i organizuje akciju u svojoj fabrici.

2. U kategoriji Javno preduzeće/ustanova/kompanija, priznanje je dobila i Policijska stanica Bujanovac, sa kojom Crveni krst Bujanovac ima odličnu saradnju u okviru promocije i omasovljavanja dobrovoljnog davalaštva krvi. U toku godine je organizovana jedna akcija u prostorijama PS Bujanovac, a pripadnici Policijske stanice Bujanovac su aktivni dobrovoljni davaoci krvi na svima akcijama koje se organizuju na teritoriji opštine Bujanovac.

3. U kategoriji srednje škole, priznanje je dobila Stručna škola „Sveti Sava“ u Bujanovcu, sa kojom Crveni krst Bujanovac organizuje dve akcije godišnje u prostorijama Škole i učenici, kao i nastavno osblje su redovni davaoci krvi na svim ostalim akcijama.

U kategoriji Udruženje građana, priznanje je dobilo Humanitarno udruženje „Koce zauvek“ sa saradnju i organizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji opštine Bujanovac i promociji i omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi.