Dobrovoljno davalaštvo krvi – Obuka mladih volontera

Crveni krst Bujanovac je u periodu od 21.oktobra 2021 godine do 22.oktobra 2021.godine, organizovao obuku za mlade volontere Crvenog krsta Bujanovac. U saradnji sa OŠ „Branko Radičević“ iz SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu obuci je prisustvovalo 23 mladih, budućih volontera Crvenog krsta.

U dva dana obuke, mladi su dobili informaciju o Pokretu Crvenog krsta i aktivnostima koje su u mandatu Crvenog krsta i saznanje o Programu dobrovoljnog davalaštva krvi i potrebama društva za prikupljanje krvi putem akcija, kao i ulogu Crvenog krsta i volontera na akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

U realizaciji obuke nam je pomogao Crveni krst Srbije, kao i Zavod za transfuziju krvi iz Niša, koja je ovlašćena institucija za prikupljanje krvi u opštini Bujanovac i partner Crvenog krsta Bujanovac u organizaciji i realizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Mladi polaznici su pored teorijskog dela, imali i simulaciju akcije dobrovoljnog davanja krvi, kako bi na praktični način razumeli proces organizovanja i realizacije akcije dobrovoljnog davanja krvi. U realizaciji praktičnog dela obuke, volonterima Crvenog krsta Bujanovac su pomogla i dva volontera iz Organizacije Crvenog krsta iz Vranja. Obuka volontera je rađena na osnovu standardne metodologije i  Priručnika koji je razvio Crveni krst Srbije.