Svetski dan Crvenog krsta

Crveni krst Srbije će 8. maja obeležiti Svetski dan Crvenog krsta   temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je

Unstoppable – Nezaustavlјivi“

Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalјe smo zajedno.

Ovaj slogan je potvrđen u praksi prošle i ove godine tokom pandemije Corona virusa kada su sva Nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pokazala da su sposobna da se brzo prilagode novim okolnostima i da svoje programe i aktivnosti brzo organizuju na potpuno novi način  pružajući  pomoć najugroženijim građanima, lјudima koji su zbog pojave nove krize bili i jesu dodatno ugroženi, a pre svega marginalizovanim grupama koje su inače i pre pandemije bile ugrožene svojim statusom. Posvećeni i odani volonteri i zaposleni Crvenog krsta spremni su da u svakom trenutku  odgovore na  različite  krize i izazove  i tako doprinesu  otpornosti zajednice u celini .

Tokom 2020. godine, jedan na svakih 12 lјudi širom sveta dobio je neki oblik pomoći od Crvenog krsta ili Crvenog polumeseca – od pomoći u nabavci hrane, lekova, higijenksih sredstava, pomoći u imunizaciji stanovništva lične psihosocijalne podrške do pružanja informacija stanovništvu putem društvenih mreža o Corona virusu.

U Srbije je svaki četvrti stanovnik tokom prošle godine dobio  neki od ovih oblika pomoći, tako da je  Crveni krst Srbije  svojim različitim humanitarnim porgramima stigao  do milion i po hilјada   lјudi.

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca – 8. maj  rođendan  je osnivača Pokreta Anri Dinana. Na globanom planu, Međunarodni Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca svojim aktivnostima i programima pomoći  obuhvati  kroz svoju  mrežu od oko 11,7 miliona aktivnih  volontera i 450.000 zaposlenih, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca radi u zajednicama u 192 države.

Crveni krst Srbije ima preko 40.000 volontera, 130.207 članova i preko 724 zaposlenih u 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, 5 gradskih organizacija i 2 pokrajinske organizacije.

U okviru obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta i Crveneg polumeseca   u noći između 7 i 8 maja ove  godine,  Crveni krst Srbije će, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i nadležnim gradskim službama , osvetliti   značajne objekte u Beogradu  (Avalski toranj,  fonatanu na Slaviju, Palatu „Albanija“,Brankov most i most na Adi)) u boje  Crvenog krsta na čemu se zahvalјujemo