Svetski dan dobrovoljih davalaca krvi, 14.jun

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljih davalaca krvi, 14.juna Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Doma kulture u Bujanovcu,  u periodu od 09:00 do 13:00 časova.

Nakon završetka akcije dobrovoljnog davanja krvi, biće organizovana podela priznanja za dobrovoljne davaoce krvi, koji su u periodu 2021/2022 godine ostvarili pravo na priznanje za 5, 10, 20, 35, 50 i 75 davanje krvi.

Ovaj dan posvećen je svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji daju krv po principima besplatnosti, anonimnosti i dobrovoljnosti istovremeno skrećući pažnju javnosti na činjenicu da samo redovno davanje krvi obezbeđuje dovoljne količine krvi i komponenata krvi sistemima zdravstvene zaštite širom sveta.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obeležava još od 2005. godine kada je opredeljeno da za datum bude odabran 14. jun u čast rođendana Karla Landštajnera, naučnika koji je otkrio današnji krvno grupni sistem i Rh faktor.

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spasavanju miliona života svake godine. Ona pomaže onkološkim, hematološkim bolesnicima, pacijentima u hitnim stanjima, produžava životni vek i poboljšava kvalitet života obolelima, a bez transfuzije nema ni kompleksnih medicinskih i hirurških zahvata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*